Hai !

Hai !
Hai cu mine, că te duc eu !

vineri, 15 noiembrie 2013

Omul face haina

Articol scris pentru concursul
2013

Proba 23. Bine sau prost imbracat?
Probă propusă de 
și



 Un vechi proverb românesc spune: „Nu haina îl face pe om, ci omul face haina” iar eu mai adaug: „Depinde cum este purtată”
.
Să ne amintim pentru câtva secunde de „Pățaniile lui Nastrtin Hogea” din „Povestea vorbii” când fiind invitat la un ospăț și neavând haine de gală, a împrumutat haine cu fir de aur cusute după moda timpului său. Hainele erau foarte largi și aveau mâneci mari.

În timpul ospățului Nastratin își muia intenționat mânecile hainelor în fiecare fel de mâncare servită, după care mânca și el. Întrebat de un comesean pentru ce face treaba asta a spus că în acest fel cinstește hainele deoarece ele valorează mai mult decât el și lui nu i-a fost acordată nici cea mai mică atenție.

Deci "Bine sau prost îmbrăcat” este o relativitate ce depinde de locul unde te afli.

Sunt bine îmbrăcat într-un trening ponosit, rupt chiar, când mă aflu la sapă în grădină și sunt prost îmbrăcat când mă duc într-un atelier mecanic pentru a repara ceva și sunt îmbrăcat la patru ace: costum, cu cămașă albă și cravată.

Păi merg în acel atelier pentru a lucra, sau pentru a face parada modei?

Sunt bine îmbrăcat într-un trening uzat, dar curat când merg prin burg la cumpărături în piață, sunt bine îmbrăcat când merg la serviciu într-un costum mai vechi dar curat și călcat știind că în acel loc nu intru în contact direct decât cu tovarășii mei de muncă, dar când știu că voi intra în contact cu  persoane străine voi îmbrăca niște haine mai arătoase și nici într-un caz nu voi merge pe terenul de sport cu ținută de stradă.

Treaba se schimbă complet când voi merge la ceremonii: nunți, botezuri, mese festive unde ținuta trebuie să fie și ea pe măsură: costum de culoare închisă, ciorapi negri, cămașă albă cu cravată sau papion, deși la nunți am mai văzut  tineri în blugi și tricouri fel de fel.

Dar pentru a fi bine îmbrăcat nu este necesar să-ți schimbi garderoba săptămânal și nici chiar lunar. Este suficient să pui pe tine haine curate, ce să miroase a prospețime și bine călcate.

Dacă în urmă cu ceva vreme aveam probleme la călcatul pantalonilor și sacoului, acum acele probleme au dispărut. Mesele de călcat au devenit tot mai performante
și sunt ELECTROCASNICE ce ne ușurează munca, iar "tiglăzăul" (fierul de călcat)
 a renunțat la faimosul cocoș ce-l avea pe capacul de închidere 
și la cărbunii încinși cu care se încălzea, locul lor fiind luat de curentul electric și aburii ce se formează în timpul lucrului.

Spre exemplu: Masa de călcat Boscch Sensixx’x DN 17
este o masă de călcat activă ce are suport pentru utilizarea ușoară a fierului de călcat și priză proprie atașată pe ea. Mai are un sistem de încălzire pentru prevenirea condensului, sistem de extracție și suflare a aburului prin care se creează o pernă de aer, ceea ce ne ajută mult la călcatul țesăturilor fine. Masa se poate regla pe înălțime de la 81 până la 93 cm în funcție de înălțimea utilizatorului, deci nu mai trebuie să stau ghebos în timp ce calc.

Acesta este marele avantaj ce-l am la călcarea pantalonilor pe o masă Bosch față de tradiționala masă de bucătărie ce o utilizam până acum și să nu mai vorbesc de calitatea dungilor ce ies acum față de atunci, dungi care contribuie mult la aranjarea unei ținute perfecte, dunga „nădragilor” fiind și motivul care stă la temelia alegerii unuia dintre Produse Bosch ce se găsec AICI           


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Citesc cu plăcere comentariile Dumneavoastră.